Normal_wortel

Het eten van wortelen beschermt tegen de oogaandoening maculadegeneratie. Dat concluderen onderzoekers van de Harvard School of Public Health. De kleurstoffen uit dit voedingsmiddel verkleinen het risico op de oogziekte, meldt NU.nl. 

Maculadegeneratie tast het centrale deel van de netvlies aan, de macula, waardoor patiënten een grijze vlek en uiteindelijk zelfs blind kunnen worden. De onderzoekers van Harvard analyseerden gegevens uit eerdere onderzoeken, waarin meer dan 63.000 vrouwen en bijna 390.000 mannen van boven de vijftig jaar werden gevolgd. De respondenten hadden allen een baan in de gezondheidszorg.

Van hen ontwikkelde 2,5 procent een vorm van maculadegeneratie. Onderzoeksleider Joanne Wu zag dat mensen die veel carotenoïden luteïne en zeaxanthine binnen kregen veertig procent minder kans hadden op een ernstige vorm van maculadegeneratie dan deelnemers die deze voedingstoffen nauwelijks aten. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld in wortels, mais, bloemkool, broccoli en spinazie.

De resultaten bevestigen eerder onderzoek, dat aantoonde dat deze stoffen de ogen beschermen. Een minpunt van het nieuwe onderzoek is dat er gekeken is naar wat mensen aten, niet naar de werkelijke hoeveelheid carotenoïden die binnen zijn gekomen.

© Nationale Zorggids