Normal_handen_reuma__still_

Reumapatiënten die vermoeid zijn, kunnen dit verbeteren door dagelijks meer in beweging te komen. Dat concludeert Sanne Rongen-van Dartel van het Radboudumc in haar promotie-onderzoek, zo meldt dit ziekenhuis. 

Vermoeidheid is een vaak voorkomende, vervelende klacht bij patiënten met reumatoïde artritis (RA). De klachten hebben grote gevolgen voor de kwaliteit van leven van deze patiënten. Ze worden daardoor inactiever in het dagelijks leven, waardoor ze nog vermoeider raken. Op die manier komen de mensen in een vicieuze cirkel terecht. Meer activiteit kan deze cirkel doorbreken, stelt Rongen-van Dartel.

Ze onderzocht welke factoren een relatie hebben met de vermoeidheid. Ze liet reumapatiënten vragenlijsten invullen en ze mat veertien dagen lang het beweegpatroon van de mensen. De conclusie: actievere reumapatiënten zijn minder moe. Slechter slapen en slechter lichamelijk functioneren blijken direct samen te hangen met vermoeidheid. Geringere zelfovertuiging hangt samen met meer pijn, meer angst en depressie en slechter lichamelijk functioneren. Meer pijn hangt daarnaast samen met slechter lichamelijk functioneren, wat weer leidt tot vermoeidheid. En meer angst en depressie hangt samen met slechter slapen.

Rongen-van Dartel is van mening dat cognitieve gedragstherapie weliswaar helpt bij een chronisch vermoeidheidssyndroom, maar slechts beperkt helpt bij RA. Meer dagelijkse beweging door het volgen van een trainingsprogramma onder begeleiding zou daarom een goede aanvullende en ondersteunende behandelmogelijkheid (naast bestaande medicatie en eventuele cognitieve gedragstherapie) kunnen zijn. Dit moet worden afgestemd op de individuele patiënt op basis van wat er voor hem of haar mogelijk is. 

© Nationale Zorggids