Normal_rss_entry-15398

Uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) blijkt dat het gebruik van medicinale cannabis flink is toegenomen. Patiënten met chronische pijnen, multiple sclerose, glaucoom, kanker en aids gebruiken de drug. SFK verwacht dit jaar een stijging van 45 procent in vergelijking met 2014. Dit meldt SFK. 

Er wordt verwacht dat cannabis in 2015 24.600 keer over de toonbank bij apotheken zal gaan. In 2012 verstrekten apotheken nog ongeveer 11.000 keer cannabis als medicijn. Het aantal gebruikers van medicinale cannabis is in die periode verdubbeld: van zo’n 2000 drie jaar geleden tot meer dan 4000 in 2015.

Cannabis dat als medicijn wordt gebruikt kan als thee worden gedronken of met een verdamper worden ingeademd. Gemiddeld wordt een gebruiker in een jaar zo’n zes keer voorzien van cannabis, waarbij de gemiddelde hoeveelheid per keer ongeveer 16 gram bedraagt. Medicinale cannabis kent geen standaardvergoeding uit het basispakket. 

Het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC), onderdeel van het ministerie van VWS, is in Nederland verantwoordelijk voor de productie en levering van cannabis als medicijn. Dit bureau brengt op dit moment vijf variaties cannabis op de markt. Het gaat om Bedrocan, Bedrobinol, Bediol, Bedica en Bedrolite.

© Nationale Zorggids