Normal_max

Vandaag zendt MAX om 17.40 uur op NPO 2 een speciale aflevering van Tijd voor MAX uit. De uitzending staat volledig in het teken van bewegingsstoornissen. Onder andere Marga van Praag, Anne Wil Blankers, Carel Kraayenhof en Lavinia Meijer vragen aandacht voor het belangrijke onderzoek naar bewegingsstoornissen van de Hersenstichting. Want tot op heden is geen enkele bewegingsstoornis te genezen. 

In Nederland lijden ca. 300.000 mensen aan de gevolgen van een bewegingsstoornis, waarvan de ziekte van Parkinson de meest voorkomende is. De gevolgen zijn veel groter dan vaak wordt gedacht. Naast motorische beperkingen, krijgen mensen met een bewegingsstoornis vaak te maken met depressie, chronische vermoeidheid, verandering van hun persoonlijkheid en dementie. 
 
Te gast vandaag is onder andere Marga van Praag. Van heel dichtbij ervoer zij hoe groot de impact is van de ziekte van Parkinson. Haar vader Max van Praag overleed aan de gevolgen. Ook Carel Kraayenhof weet uit eigen ervaring wat een bewegingsstoornis met iemand doet. Hij treedt op, samen met harpiste Lavinia Meijer.
 
Nederland beschikt over gerenommeerde hersenonderzoekers, die dag in dag uit bezig zijn met het zoeken naar oplossingen. Zoals onderzoeker Eric Reits van de Universiteit van Amsterdam die ervan overtuigd is dat veelbelovend onderzoek leidt naar een oplossing voor uiteenlopende bewegingsstoornissen. 
 
Bewegingsstoornissen zijn hersenaandoeningen die dus veel voorkomen en een enorme impact hebben. Toen het Prinses Beatrix Spierfonds haar onderzoeksprogramma naar bewegingsstoornissen stopte, besloot de Hersenstichting dat voort te zetten. De Hersenstichting is ervan overtuigd dat we in staat zullen zijn om behandelingen te ontwikkelen die de gevolgen van bewegingsstoornissen in de toekomst kunnen afremmen, en uiteindelijk de ziektes zelf kunnen genezen. 
 
© Nationale Zorggids