Normal_vinger_prik_bloed_diabetes

Diabetesvereniging Nederland (DVN) heeft haar zorgen uitgesproken over de wijze waarop Menzis invulling geeft aan de diabeteszorg. Volgens de vereniging negeert de zorgverzekeraar systematisch patiënten en zorgverleners en isoleert het zich van politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Dat meldt DVN in een brief aan de Raad van Bestuur van Menzis. 

DVN geeft aan altijd gesprekken te voeren met zorgverzekeraars over diabeteszorg. “Helaas geldt dit niet voor Menzis, dat zich als enige zorgverzekeraar continu onttrekt aan daadwerkelijke afstemming en overleg”, zo stelt DVN op haar website. “Dit is onnodig en ongewenst, en leidt tot onrust onder patiënten en zorgverleners. Bovendien leidt het tot fouten, zoals bij het voorgenomen preferentiebeleid van Menzis over insuline. Die fout heeft Menzis hersteld, maar deze had makkelijk voorkomen kunnen worden.”

In Nederland is sinds kort de eerste biosimilar van Lantus-insuline op de markt. De werking is hetzelfde, maar de productie is anders. De biosimilars zijn getest en voldoen aan de eisen, maar volgens DVN zijn er kansen op bijwerkingen omdat het een ander product is. DVN denkt dat Menzis om financiële redenen wil dat mensen die voor het eerst Lantus-insuline krijgen voorgeschreven, de biosimilar gaan gebruiken. “Nog voordat er afspraken zijn gemaakt over een waterdicht registratiesysteem. Dat zou kunnen betekenen dat u de ene keer de originele insuline krijgt, en de andere keer de biosimilar van insuline”, zo stelt DVN die de situatie onwenselijk vindt en wil dat de registratie eerst op orde is.

De artsen en DVN zijn niet betrokken bij de plannen van Menzis en daarom wil de vereniging met de zorgverzekeraar in overleg om duidelijk te maken wat de gevolgen van hun beleid kunnen zijn. 

© Nationale Zorggids