Logo_v_vn

Het komt steeds vaker voor dat ouderen en zieken niet de medische hulpmiddelen ontvangen die ze nodig hebben voor hun aandoening. Dit komt omdat de leverancier daar geen afspraak over heeft met de zorgverzekeraar of slechts met één fabrikant zaken doet. Dat stelt beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden V&VN, meldt het Algemeen Dagblad.

V&VN ziet zich genoodzaakt om hierover alarm te slaan omdat het steeds meer klachten ontvangt van patiënten. Het gaat bijvoorbeeld om incontinentiematerialen, stoma’s en katheters. Wanneer deze medische hulpmiddelen verkeerd worden gebruikt, kan dit leiden tot lichamelijk letsel en extra zorgkosten.

“Een mevrouw heeft absorberend materiaal nodig en krijgt dat via de apotheek'', geeft een continentieverpleegkundige als voorbeeld. “Die apotheek werkt alleen met één merk, maar daar kan mevrouw niet tegen. Ze komt met huidschade op mijn spreekuur en ik kies voor een ander merk. Dit wordt genegeerd. De firma levert alleen wat voor hen gunstig is."

Volgens Francis Bolle van V&VN zit er structureel iets fout. Geld is belangrijker dan goede zorg en dat kan echt niet, zo stelt zij. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot is van mening dat huisartsen en medische specialisten de macht moeten krijgen om bij medische noodzaak een ander hulpmiddel te kiezen. “Zorgverzekeraars werken nu heel erg met inkoop op de laagste prijs. Je kunt mensen dit niet aandoen, terwijl ze wel flink premie betalen."

Het CDA gaat het probleem deze week aankaarten bij minister Schippers van Volksgezondheid.

© Nationale Zorggids