Normal_pil_medicijnen
Wanneer reumapatiënten gemiddeld 30 procent minder van bepaalde medicijnen slikken, zijn ze even goed af als wanneer ze de volle mep innemen. Dit blijkt uit onderzoek van de Sint Maartenskliniek. De patiënten hebben veel minder nodig dan gedacht. Dat is goed nieuws, want de reumamedicijnen behoren tot de groep duurste geneesmiddelen. Dit meldt EenVandaag. 
Er zijn dus miljoenen te besparen, zo concludeert Alfons den Broeder, reumatoloog en leider van het onderzoek. Het onderzoek richt zich op 2 reumamedicijnen. Samen worden deze medicijnen door bijna 30.000 reumapatiënten geslikt. De kosten voor deze geneesmiddelen zijn, per jaar per patiënt, hoger dan 10.000 euro. In totaal kosten deze geneesmiddelen ongeveer een half miljard euro per jaar. Reumamedicijnen behoren samen met kankermedicijnen tot de groep allerduurste geneesmiddelen. 
 
Ziekenhuizen kunnen nu aan de slag met de resultaten van het onderzoek, aldus Den Broeder. Het ziekenhuis MC Groep in Lelystad doet dit al. Zij zijn enthousiast over de uitkomsten. Op jaarbasis zijn tientallen miljoenen euro's te besparen. Ook spelen zorgverzekeraars graag in op de ontwikkeling.
 
© Nationale Zorggids