Normal_hond

Koning Willem-Alexander heeft de eerste geleidehondenbeleving ter wereld geopend. De beleving laat mensen op levensechte wijze ervaren hoe het is om met een geleidehond door hartje Amsterdam te lopen. Daarmee geeft de simulator inzicht in de dagelijkse uitdagingen van blinden en in de grote toegevoegde waarde van de blindengeleidehond. Dit meldt KNGF Geleidehonden, initiatiefnemer van de beleving. 

Door het gebruik van virtual reality wordt de samenwerking tussen de geleidehond en diens baas levensecht ervaren. De bezoeker beleeft verschillende confronterende situaties die waarheidsgetrouw weergeven hoe het is om als blinde door Amsterdam te lopen met een geleidehond. Naast een unieke ervaring voor zienden heeft de beleving de potentie om ook uitgewerkt te worden tot innovatieve trainingsmethode voor visueel gehandicapten die een geleidehond willen, aldus KNGF. 

De beleving biedt vooral inzage in hetgeen de geleidehond voor zijn baas doet. Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden, licht toe: "Het beoogt het begrip te vergroten van niet kunnen zien in een wereld die volledig is ingericht op ziende mensen. Men kan hier zelf ervaren hoe moeilijk het is om als blinde alledaagse situaties in het huidige straatbeeld te doorstaan." 
 
© Nationale Zorggids