Normal_bord_eten

Om het stijgende aantal mensen met obesitas tegen te gaan, moeten consumenten evenveel eten als werd gedaan in de jaren 50. De afgelopen decennia zijn de porties eten namelijk steeds groter geworden. Dat blijkt uit onderzoek van de Cambridge University, meldt RTL Nieuws. 

Sinds de jaren ’50 zijn de borden steeds groter geworden. Ongeveer vijftig jaar geleden was een bord gemiddeld 22 centimeter groot terwijl dat tegenwoordig al 27 centimeter is. Het bord wordt vervolgens vaak volgeschept en helemaal leeg gegeten. Hetzelfde geldt voor glazen: hoe groter het glas, hoe meer men drinkt.

De stijging van porties eten blijft doorzetten, waarschuwt hoogleraar gedrag en gezondheid Theresa Marteau. "Sinds 1993 is er een stijging van ongeveer 50 procent geweest in de grootte van bijvoorbeeld biefstuk of curry." De onderzoekers adviseren de porties van de jaren 50 over te nemen, toen er aanzienlijk minder mensen waren met obesitas.

Supermarkten en restaurants zouden hier een belangrijke rol in spelen. Zo zou er bijvoorbeeld geen korting gegeven moeten worden op grote verpakkingen en moet er kleiner servies worden gebruikt.

© Nationale Zorggids