Normal_zwemmen_zwembad_schoolzwemmen

Overal in Nederland al een succes, maar in Amsterdam was het nog niet mogelijk: zwemmen voor mensen met hersenletsel. Sporten en zwemmen helpt bij het herstel na hersenletsel, bijvoorbeeld na een CVA. Gesteund door de Edwin van der Sar Foundation biedt Nieuw Amstelrade mensen met hersenletsel de gelegenheid om te zwemmen. Elke maandag wordt er gezwommen in het aangepaste bad van het Ronald McDonald Centre in Amsterdam-Noord.

Omdat in water een gevoel van gewichtsloosheid ontstaat, is zwemmen zeer geschikt voor het verbeteren en onderhouden van conditie, spierkracht, souplesse en het evenwichtsgevoel. Annemarie van der Sar, voorzitter van de Foundation en ervaringsdeskundige, vertelt: "Zwemmen in reguliere zwembaden is lastig voor mensen met hersenletsel: te veel prikkels en niet de juiste hulpmiddelen leiden tot onzekerheid. De drempel om te gaan zwemmen is hoog. Dat wil de Edwin van der Sar Foundation veranderen samen met Nieuw Amstelrade, een innovatieve zorgorganisatie voor mensen met een lichamelijke beperking. Naast het sportief bezig zijn biedt het zwemmen ook gezelligheid en lotgenotencontact.”

Het zwemproject is voor mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel. Dat is hersenletsel dat tijdens het leven ontstaat, bijvoorbeeld door een CVA (beroerte), een ongeluk of een ziekte die de hersenen aandoet. Het zwemproject is er voor thuiswonende mensen met NAH die redelijk zelfstandig kunnen zwemmen. 

©Nationale Zorggids