Normal_wmo

Bij gemeenten en zorgaanbieders zijn veranderingen in de organisatie, proces en bedrijfsvoering nodig om de transitie in de zorg te laten slagen. Alles begint met een ‘sense of urgency’ die de organisaties moet ervaren om tot veranderingen te komen. Dat staat in het rapport ‘Transitie onder controle’ van adviesbureaus BDO en Radar, meldt Gemeente.nu. 

In het rapport wordt de huidige stand van zaken in kaart gebracht rond de overdracht van zorgtaken van het Rijk naar de gemeenten. Het gaat daarbij om de Wmo2015, de Jeugdwet en de Participatiewet. Het rapport stelt dat het management een belangrijke rol speelt in de transitie. Daarbij gaat het om het delen van het besef dat er sprake is van een transitie en om het communiceren naar iedere laag van de organisatie. Ook moeten zij de koers uitzetten en dat vraagt om leiderschap van de betrokken bestuursleden.

"Er valt nog veel te verbeteren in het proces, maar het is zowel in het belang van de gemeenten als van de zorginstellingen hier concreet vorm aan te geven”, staat in het rapport. “Leiderschap speelt daarbij een bepalende rol. In de zin van koplopers die risico durven te nemen zonder het draagvlak uit het oog te verliezen. Dat kan op bestuurlijk niveau maar ook op management- en uitvoeringsniveau, zowel bij gemeenten als bij zorginstellingen. Daar waar deze koplopers elkaar in lokaal of regionaal verband vinden wordt tempo gemaakt.”

Het rapport stelt dat de verandervraag voor een aantal gemeenten verder gaat dan alleen het inkooptraject doorlopen. Het is bijvoorbeeld voor zorginstellingen van belang dat gemeenten meer op gelijke wijze gaan factureren en gegevens uitwisselen. Dat moet uiteindelijk leiden tot een verlaging van de administratieve lasten.

De adviesbureaus hebben in het rapport tien adviezen opgesteld om de transitie succesvol te voltooien.

© Nationale Zorggids