Normal_gehandicapt4

Het UWV zou jonge gehandicapten minder streng moeten keuren voor een garantiebaan, vindt de vereniging van sociale diensten Divosa. De komende tien jaar worden werklozen met een beperking geholpen aan een baan, maar dit geldt alleen voor zwaar gehandicapten. Divosa vindt dat jong gehandicapten ook in aanmerking moeten komen voor een zogenoemde garantiebaan. Dit meldt NOS.

Samen met werkgevers en werknemers heeft de overheid afgesproken om honderdduizend zwaar gehandicapte werklozen de komende tien jaar aan een baan te helpen. Voorzitter van Divosa, René Paas, wil dat garantiebanen voor meer mensen bereikbaar worden en dat jonge gehandicapten minder streng gekeurd worden door UWV. “Nu kijkt het UWV of je als gehandicapte theoretisch nog ergens werk zou kunnen vinden. Als dat het geval is, val je onder de algemene zorg van de gemeenten en concurreer je met alle andere werkzoekenden op de arbeidsmarkt”, aldus Paas. Aan de inzet van de gemeenten ligt het volgens hem niet.

Paas denkt dat de politiek de regels niet wilt aanpassen, omdat ze deel uitmaken van een groter pakket aan afspraken. Volgens hem hebben werkgevers en werknemers zulke strenge afspraken gemaakt bij het sociaal akkoord, dat veel werkgevers nu bang zijn om iemand met een beperking aan te nemen.

Het ministerie van Sociale Zaken heeft inmiddels laten weten dat er wordt gekeken naar een aanpassingen van de afspraken omtrent garantiebanen en verwacht voor de zomer meer duidelijkheid te kunnen geven.

©Nationale Zorggids