Normal_doof_gebarentaal_speciaal_onderwijs

Omdat de ouders van de Afghaanse Kalma afgewezen asielzoekers zijn, worden dure medische ingrepen niet vergoed. Kalma is doof en zou veel baat hebben bij een gehoorimplantaat. Haar ouders stonden 19 januari voor de rechter in Haarlem om te pleiten voor de operatie. Gisteren sprak de rechter zijn oordeel uit: Kalma heeft geen recht op vergoeding. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De benodigde ingreep voor het vierjarige meisje kost 60.000 euro. Afgewezen asielzoekers hebben geen recht op vergoeding van een dergelijke ingreep. Kalma is doof, maar volgens de voorzieningenrechter is het implantaat niet medisch noodzakelijk. Al eerder ontvingen Kalma's ouders een brief van staatssecretaris Klaas Dijkhoff waarin stond dat doven zonder implantaat een aanvaardbaar leven kunnen leiden.

De uitspraak van de voorzieningenrechter betekent nog niet dat Kalma helemaal geen recht meer heeft op een implantaat. Er loop nog een bezwaar tegen de afwijzing van de vergoeding. Deze ligt bij de staatssecretaris. Met dit bezwaar hoopt de familie op een andere uitkomst. Samen met medisch specialisten moeten de ouders aantonen dat een implantaat wel degelijk medisch noodzakelijk is. “Dat is hoopgevend, het is nu dus aan de artsen, die moeten duidelijk zijn”, zegt de advocaat van de familie. Volgens haar is de kans dat artsen het implantaat wel als medisch noodzakelijk zien groot, omdat Kalma anders voor altijd doof zal blijven.

Het asielverzoek van de familie is inmiddels definitief afgewezen. Dit maakt de situatie ingewikkelder. Als het verzoek niet was afgewezen, dan zou Kalma net als Nederlandse kinderen recht hebben op een vergoeding van de ingreep. De advocaten overwegen naar het Europees Hof voor de rechten van de mens te stappen.

©Nationale Zorggids