Normal_jumbo-supermarkt

Twee filialen van supermarktketen Jumbo in Utrecht nemen afscheid van 46 werknemers met een arbeidsbeperking. De supermarkt had als proef een grote groep mensen aangenomen die psychische klachten hebben en onder het banenplan van de Participatiewet vallen. Klachten van klanten hebben bijgedragen aan het besluit om het project af te breken. Dit meldt De Stentor. 

Hoewel het bedrijf het belangrijk vindt om mee te werken aan het banenplan van staatssecretaris Jetta Klijnsma, blijk het in de praktijk niet altijd te werken. Zo stonden in de paden van de supermarkt regelmatig tien werknemers naast elkaar vakken te vullen. Hierdoor konden klanten zich moeilijk door de paden begeven, en kwamen er klachten binnen.

De werknemers die niet langer bij Jumbo kunnen blijven, worden elders aan het werk gezet. Volgens werkbegeleider Bianca Koning zijn er nog banen vrij bij een schoonmaakbedrijf, de post, in de groenvoorziening en bij een kledingsorteerbedrijf.

De conclusie van Jumbo is dat het wel degelijk mogelijk is om werknemers met een arbeidsbeperking te plaatsen in het bedrijf, maar niet in groten getale. “We beginnen binnenkort  met een nieuwe proef in Limburg. Met een kleiner groepje en meer begeleiding”, zegt woordvoerder Maurice Nieuwland. “De ervaring die we daar op doen, gaan we ook weer in andere filialen gebruiken.”

© Nationale Zorggids