Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid gaat op zoek naar alternatieven voor de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb). Dat is het resultaat van het debat over de uitbetalingsproblemen van het pgb. Een eerder conclusie was dat de huidige manier van werken van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) niet meer voldoet, meldt het Algemeen Dagblad

Van Rijn zal de komende tijd verschillende mogelijkheden bekijken. Aankomende zomer moet een besluit genomen worden over de toekomstige uitvoering van de zorgtaak. Op dit moment denken de coalitiepartijen dat er een kleine kans is dat de SVB nog steeds de aangewezen partij is, want deze staat op grote achterstand. Ze denken dat de zorgtaken het beste overgenomen kunnen worden door een zorgkantoor of gemeente. Totdat er een besluit is genomen worden geen nieuwe investeringen gedaan in een nieuw ICT-systeem van de SVB. Het duurt nog enige tijd voordat er een andere manier van uitbetalen gevonden is, daarom moet er dit jaar wel hard gewerkt worden om het huidige systeem te verbeteren, vindt Van Rijn. Hij hoopt tijdens zijn onderzoek de oplossing te vinden waar iedereen tevreden mee is.

Het plan van D66 voor een eigen pgb-rekening heeft gisteravond onvoldoende steun gekregen. Vooral de VVD wil niet dat er verandering komt in het huidige trekkingsrecht. Toch heeft Van Rijn er vertrouwen in dat de SVB nog steeds de juiste partij is. Volgen hem is het pgb-systeem ingewikkeld en dat zal het ook blijven. “In welk model je ook zit, je blijft bezig met verschillende spelers”, aldus Van Rijn. Wel moet er volgens hem meer rekening worden gehouden met de pgb-houders.

©Nationale Zorggids