Normal_sporttas_sport_sporten

Overgewicht is een groot probleem bij verstandelijk gehandicapten. Daarom heeft Stichting Philadelphia Zorg in Vierhouten vijfhonderd beweegtassen uitgedeeld aan mensen met een verstandelijke beperking. Deze beweegtassen moeten cliënten aanzetten tot meer lichaamsbeweging. In zo'n beweegtas zitten uitdagende beweegmaterialen en staan aanwijzingen voor eenvoudige spellen die beweging vereisen. Dit meldt de Stentor. 

Zo'n tachtig procent van de mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking is volgens directeur Zorg Alina Heitmeijer inactief. Sommigen zijn zelfs zo inactief dat hun gezondheid hierdoor in gevaar komt. “Overgewicht is een heel groot probleem. Want wie niet beweegt, wordt zwaarder en wie zwaarder is, is minder gezond”, zegt Heitmeijer. De beweegtas moet ervoor zorgen dat cliënten meer doen dan alleen een loopje maken naar de postbus of stofzuigen.

De tas is een initiatief van fysiotherapeuten van Philadelphia Zorg en is mede gesubsidieerd door onder andere de Cruyff Foundation.

©Nationale Zorggids