Normal_online_internet_muis

Probleemgedrag komt regelmatig voor bij mensen met een verstandelijke beperking. Veel begeleiders krijgen er mee te maken. Om hen te ondersteunen bij de begeleiding van deze cliënten lanceert het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) het thema Probleemgedrag op het Kennisplein Gehandicaptensector. Begeleiders vinden er onder meer hulpmiddelen, verhalen uit de praktijk, achtergrondinformatie en praktische tools om mee aan de slag te gaan. Dit meldt Kennisplein Gehandicaptensector. 

Gedragsproblemen zijn doorgaans het resultaat van een negatieve wisselwerking tussen de cliënt en zijn omgeving. Gedrag is problematisch als mensen uit de omgeving van een cliënt dat zo noemen. Denk aan agressie, zelfverwonding, teruggetrokken of angstig gedrag. De ernst, de duur en de frequentie van het gedrag zijn van invloed op de kwaliteit van bestaan van de persoon. Hoe kun je het probleemgedrag van een cliënt beter begrijpen en voorkomen? Dat kan door verder te kijken. Niet alleen naar de factoren bij de persoon zelf, maar ook naar factoren in de sociale, fysieke en organisatorische omgeving. Die kunnen het gedrag mede veroorzaken of in stand houden.

Onder het thema is bijvoorbeeld de handreiking zelfverwondend gedrag terug te vinden die beschrijft hoe een professional te werk kan gaan bij zelfverwondend gedrag. De handreiking is ook te gebruiken bij andere vormen van probleemgedrag zoals ernstige agressie of destructief gedrag. Ook is een analysemodel geplaatst waarmee professionals in vier stappen kunnen zoeken naar somatische verklaringen van probleemgedrag bij mensen met een verstandelijke beperking. 

©Nationale Zorggids