Normal_geld__handboeien__fraude

De politie heeft afgelopen woensdag invallen gedaan in een woning in Amersfoort en in Utrecht. Daarbij zijn de computers, gegevensdragers en administratie van zorgorganisatie Fundament in beslag genomen. De organisatie wordt ervan verdacht fraude te hebben gepleegd met persoonsgebonden budgetten (pgb). Dat meldt het Algemeen Dagblad.

In 2014 stopte Fundament met zijn werkzaamheden. Tot die tijd verleende het zorg en begeleiding aan huis bij mensen met een verstandelijke beperking in de provincie Utrecht. Het bezat ook enkele zorgwoningen in Houten en beheerde pgb's van cliënten. Al enkele jaren vermoedde zorgkantoor Zilveren Kruis, verstrekker van de pgb's, dat de opgegeven zorg niet werd verleend. Tevens leek de administratie niet op orde. Het zorgkantoor annuleerde de uitgifte van de pgb's van bijna honderd cliënten van Fundament in 2014. Hierna werd de zorg overgedragen aan Utrechtse zorginstelling Reinaerde.

Het zorgkantoor wil de pgb's terugvorderen op de cliënten. Per budgethouder gaat het om duizenden tot tienduizenden euro's. “Dit zijn mensen met een IQ tussen de 40 en 70. Velen zijn analfabeet. Omdat het Fundament ook hun bewindvoerder was, hebben de cliënten het geld nooit gezien en weten ze niet wat ermee is gebeurd. Nadat duidelijk werd dat de budgetten niet goed besteed waren, werd het bij hen teruggevorderd”, zegt advocaat Arjan de Boer. Hij vertegenwoordigt 70 voormalige cliënten van Fundament. Zijn cliënten hebben volgens hem emotionele schade geleden. 

Het totale fraudebedrag zou vermoedelijk zo'n 2 tot 2,5 miljoen euro zijn. De voormalig eigenaar ontkent fraude te hebben gepleegd. Hij zegt dat ontevreden klanten het zorgkantoor hebben benaderd en dat hun verhaal zonder wederhoor is aangenomen. De man heeft aangeboden alles te laten onderzoeken, maar daar is geen gebruik van gemaakt. Veel budgethouders waren jarenlang tevreden, ook hij vindt dat fraudeurs moeten worden aangepakt. “Maar in dit geval heeft het zorgkantoor een professioneel zorgbedrijf ten onrechte om de zeep geholpen en de budgethouders in de kou gezet”, aldus de man die om privacyredenen anoniem wil blijven. Hij heeft staatssecretaris Van Rijn een brief gestuurd met het verzoek een onafhankelijk onderzoek op te starten.

Zorgkantoor Zilveren Kruis beoordeeld op dit moment de dossiers. Indien blijkt dat verstandelijk beperkte pgb-houders niets te verwijten is, zal het bedrag niet bij hen worden teruggevorderd. 

©Nationale Zorggids