Normal_app_applicatie_telefoon_mobiel

Vorige week vrijdag lanceerde het CAK de eigen bijdrage applicatie (app). Hiermee kunnen gemeenten tijdens het keukentafelgesprek een indicatie voor de eigen bijdrage geven voor een Wmo-voorziening. Wmo-gebruikers kunnen de app ook zelf gebruiken om inzicht te krijgen in de kosten. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

De laatste maanden is er veel kritiek ontstaan over de onduidelijkheid rondom de eigen bijdrage binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), het bedrag dat mensen voor zorg en ondersteuning moeten betalen, en de informatievoorziening hieromtrent van de gemeente. Veel mensen krijgen achteraf een onverwacht hoge rekening. De kosten hebben onder meer geleid tot zorgmijding, bleek uit een eerder onderzoek van Binnenlands Bestuur. Ook het CAK erkent dat de voorlichting over de eigen bijdrage binnen de Wmo beter kan. De gelanceerde app kan gemeenten en gebruikers ondersteunen. Binnen de applicatie moeten vijf vragen beantwoord worden: over de woonsituatie, het inkomen in 2014, aow-pensioen, eigen vermogen en de gemeente waar de zorgvrager woont. Op basis van deze vragen verschijnt er een maximale periodebijdrage.

Het CAK heeft er bewust voor gekozen om het type Wmo-voorziening buiten beschouwing te laten in de app. “Dat is veel te ingewikkeld. Het gaat om duizenden uurtarieven en productcodes. Met deze app kan tijdens heet keukentafelgesprek op basis van het inkomen, maar ongeacht het type zorg, snel worden berekend wat de maximale eigen bijdrage zal zijn” zegt CAK-woordvoerder Margriet Luttikhuizen. 

©Nationale Zorggids