Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

Staatssecretaris Van Rijn komt met diverse maatregelen om fraude met het persoonsgebonden budget (pgb) tegen te gaan. Zo moet er betere voorlichting komen voor pgb-houders en wil hij trainingen voor indicatiestellers om fraude te leren herkennen, zo schrijft van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer. Tevens wil hij dat de weigeringsgronden landelijk op dezelfde manier worden toegepast. Dat meldt Skipr.

Het huidige pgb-systeem geeft budgethouders veel vrijheid, maar blijkt ook erg fraudegevoelig te zijn. Me het programmaplan 'Rechtmatige zorg; aanpak fouten en fraude 2015-2018' worden de risico's en mogelijke maatregelen omtrent de pgb's in kaart gebracht. De staatssecretaris vindt dat de budgethouders hun keuzevrijheid moeten behouden, maar wil tegelijkertijd op zoek naar de mogelijkheden om de positie van de budgetverstrekker te versterken. Mensen met een pgb moeten meer voorbereid zijn en kennis hebben over het budgethouderschap, dit kan middels betere voorlichting. Van Rijn overlegt met belangenvereniging van pgb-houders Per Saldo over de ondersteuningstrajecten voor bestaande en nieuwe budgethouders.

In het programmaplan staat ook dat indicatiestellers getraind en ondersteund dienen te worden om zo niet alleen foutieve, maar ook frauduleuze indicaties te herkennen en tegen te gaan. Van Rijn gaat met de betrokken partijen in gesprek over hoe de kennis van indicatiestellers bij gemeenten, zorgkantoren en zorgverzekeraars overgedragen kan worden. Daarbij wordt gekeken hoe de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) daarbij betrokken kunnen worden.

“De weigeringsgronden voor het Wlz-pgb zijn inmiddels al aangescherpt. In de pgb-agenda voor de Wlz zal ik nader ingaan op de vraag hoe zorgkantoren deze weigeringsgronden landelijk steeds meer uniform kunnen toepassen”, schrijft Van Rijn als reactie op het onderzoek van Bureau Wetgevingswerken over de weigeringsgronden. Hij vindt dat er een landelijke aanpak voor kennisuitwisseling over pgb-fraude moet komen. De handhaving en het toezicht hierop moet plaatsvinden bij landelijk en lokaal opererende organisaties. Deze aanpak ligt in lijn met een intensievere samenwerking tussen ZN, CIZ, NZa, IGZ, Belastingdienst, FIOD, Inspectie SZW en het Openbaar Ministerie in de Taskforce Integriteit Zorgsector. Sinds dit jaar heeft de VNG zich ook bij het samenwerkingsverband aangesloten. 

©Nationale Zorggids