Logo_nivel-logo

De gegevens die door onderzoeksbureau NIVEL worden verzameld blijken goed bruikbaar voor een deel van de monitoring van het VN-Verdrag voor rechten van mensen met een beperking. Om het gehele verdrag te kunnen monitoren zijn er toch nog meer gegevens nodig, zoals de gegevens van jongeren met een beperking of mensen met een zintuiglijke beperking. Het College voor de Rechten van de mensen bekijkt binnenkort hoe Nederland het Verdrag uitvoert en zoekt indicatoren om goede uitvoering te geven aan het verdrag zodat mensen volledig kunnen participeren in de samenleving. De door NIVEL verzamelde data zijn goed bruikbaar voor het College en de monitoring van het VN-Verdrag. Dat meldt NIVEL

Het Verdrag regelt dat iedereen, met of zonder beperking, volwaardig kan deelnemen aan de samenleving. De invoering ervan zal door het College voor de Rechten van de Mens worden gemonitord, in samenwerking met veldpartijen. Er zijn al enkele indicatoren vastgesteld voor een aantal artikelen in het Verdrag. Deze indicatoren zijn voortgekomen uit vragen die NIVEL al jaren stelt aan mensen met een beperking of chronische ziekte. Het college maakt in zijn rapport ook gebruik van deze kennis.

In de panels van NIVEL worden personen met een beperking regelmatig gevraagd naar hun ervaringen en behoeften op het gebied van werk, dagbesteding of ondersteuning. Samen met het Trimbos instituut heeft het onder andere panels voor mensen met een chronische ziekte of lichamelijke beperking, mensen met verstandelijke beperkingen of mensen met psychische aandoeningen. Van deze groepen is nu een overzicht beschikbaar, maar dat is nog niet mogelijk voor jongeren met een beperking of mensen met een zintuiglijke beperking. Om het Verdrag volledig te kunnen monitoren zijn deze gegevens ook nodig, er moet nog gekeken worden naar de mogelijkheden om alle mensen te bereiken om wie het gaat. 

©Nationale Zorggids