Normal_bezuinigen_geld_besparen

Naast ActiZ en CNV wil ook de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) dat er van de geplande bezuinigingen op de langdurige zorg wordt afgezien. Dit zal namelijk grote gevolgen hebben voor de cliënten in de gehandicaptenzorg. Voor 2017 staat een bezuiniging van 500 miljoen euro gepland voor de langdurige zorg. Van dat budget is 175 voor de rekening van de gehandicaptenzorg. Dat meldt Zorgvisie.

“Dit plan ligt bij ons heel zwaar op de maag. Het betekent dat er 3.500 banen moeten worden geschrapt van mensen die echt in de gehandicaptenzorg werken. Als organisaties deze mensen niet meer kunnen inzetten, heeft dat direct gevolgen voor de cliënten. Groepen moeten worden samengevoegd, waardoor er minder persoonlijke begeleiding en aandacht zal zijn”, zegt VGN-directeur Frank Bluiminck.

De gehandicaptensector kan volgens VGN niet nog meer bezuinigingen aan. De afgelopen jaren is er al voor 700 miljoen euro bezuinigd. Bluiminck hoopt dat de politiek ziet wie zij ermee treffen. Het gaat onder andere om ouderen met een beperking, volwassenen met een niet aangeboren hersenletsel en kinderen. Zij hebben hun hele leven lang zorg nodig. Volgens Bluiminck past het VN-Verdrag voor de rechten van mensen met een beperking niet bij de geplande bezuinigingen. Hij hoopt dan ook dat de politiek de bezuinigingen nog eens wil heroverwegen. “Natuurlijk mag je ons vragen om doelmatig te werken en te verantwoorden wat we doen. Maar op dit moment zijn de organisaties veel tijd kwijt aan administratie lasten”, aldus Bluiminck. Daarom hoopt hij dat er iets aan de administratieve lastendruk gedaan wordt.

VGN hoort van diverse zorgorganisaties dat zij zich ook zorgen maken. Door allerlei hervormingen lopen deze zorginstellingen al tegen hun grenzen aan. Van Rijn heeft aangegeven de bezuinigingen nogmaals te bekijken en als dat kan te verminderen of terug te draaien. Dat is volgens VGN een positief signaal. 

©Nationale Zorggids