Normal_muziek_radio_speler_1_

Zorginstelling Philadelphia gaat met het project Philala muziek gebruiken om mensen met een verstandelijke beperking uit hun isolement te halen. Het luisteren naar en het maken van muziek is goed voor de ontwikkeling, vooral voor iemand met een verstandelijke beperking. De komende tijd worden de 7.500 medewerkers van Philadelphia opgeleid zodat zij in hun dagelijkse zorg voor de cliënt muziek kunnen inzetten. De instelling wil muziek in alle behandelingen terugkomt. Dat meldt NOS.

“Muziek kan mensen gelukkiger maken of helpen bij het uiten van emoties. We hebben cliënten die hebben geleerd dat ze zichzelf kunnen geruststellen met muziek of kunnen ontspannen. Dat zijn heel waardevolle attributen, die zeker voor mensen met een beperking fantastisch kunnen werken”, zegt Philala-projectleider Agnes Verhulst.

Onlangs gaf pianist Michiel Borstlap een concert voor cliënten van Philadelphia. Volgens Verhulst had dit een enorme impact op de clienten met een meervoudige beperking. De eerste resultaten van Philala lijken positief. Waar een bewoner eerst alleen op zijn kamer zat, kan het door de inzet van muziek zelfstandig boodschappen doen, meent Verhulst. 

©Nationale Zorggids