Normal_budget_geld_bezuinigingen35

De VVD wil dat staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid snel achterhaalt hoe het komt dat gemeenten miljoenen euro's hebben overgehouden voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). VVD-Kamerlid Sjoerd Potters vindt het opvallend dat gemeenten geld overhouden van het zorgbudget. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

Vorig jaar gaven gemeenten aan de decentralisaties op financieel niveau niet aan te kunnen. Nu blijkt dat gemeenten in totaal 310 miljoen euro hebben overgehouden van vorig jaar, blijkt uit een berekening van Binnenlands Bestuur samen met de NOS.

Volgens Potters is het nog te vroeg om conclusies te trekken, maar wel wil hij van Van Rijn weten wat de oorzaken zijn van deze overschotten. “De bedoeling van de decentralisaties was dat de eerstelijnszorg dicht bij huis de duurdere tweedelijnszorg zou ontlasten. Als nu blijkt dat er sprake is van een onderbesteding, vraag ik me af of het gevolg ervan is dat er een groter beroep op de tweedelijnszorg wordt gedaan”, zegt Potters. Daarom wil hij dat er snel duidelijkheid komt. Ook omdat er nu een discussie gaande is over de grote bezuinigingen op de Wet langdurige Zorg (Wlz) en of deze bezuinigingen verantwoord zijn. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland heeft eerder laten weten dat deze bezuiniging niet kan, maar stelt Potters, als blijkt dat de Wlz overbelast is vanwege onderbenutting van de Wmo, kunnen er wellicht hele andere conclusies getrokken worden. Potters is van mening dat geld dat niet besteed wordt, gebruikt moet worden voor andere sociale taken van de gemeenten. 

©Nationale Zorggids