Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft besloten dat twaalf Groningse gemeenten het persoonsgebonden budget (pgb) niet meer mogen weigeren aan zorgbehoevende inwoners. Gehandicapteninstelling Noorderbrug spande een zaak aan tegen de gemeenten en kreeg al eerder gelijk van de rechtbank in Groningen, nu krijgt het ook in hoger beroep zijn gelijk. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De twaalf Ommelander gemeenten werken samen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en willen dat zorginstellingen zelf de zorg regelen. Daarmee proberen ze de zorginkoop naar eigen wens in te vullen en de pgb-verstrekking te beperken. Noorderbrug en andere zorginstellingen werden door de gemeenten gedwongen om geen zorg meer via een pgb te verlenen. Als zij dit niet deden, kregen ze geen contract van de gemeenten. Volgens het hof is dit pgb-verbod in strijd met de Wmo. In het vonnis staat dat als een burger een pgb-aanvraag doet, deze ook verstrekt moet worden als de zorgvraag gerechtvaardigd is.

Noorderbrug-bestuurder Marianne van der Harten is blij met de uitslag. “Hiermee bouwen we aan jurisprudentie. Alle mensen die zorg nodig hebben kunnen nu kiezen tussen zorg in natura of een pgb.”

De Ommelander gemeenten zijn: Delfzijl, Appingedam, Loppersum, Bedum, Winsum, De Marne, Eemsmond, Oldambt, Veendam, Pekela, Vlagtwedde en Stadskanaal.


©Nationale Zorggids