Logo_2_npcf1000x264

Patiëntenfederatie NPCF trekt aan de bel; dat gemeenten geld overhouden in de Wmo-budgetten vindt de NPCF ongekend. De federatie wil er voor zorgen dat iedere euro van het zorggeld daadwerkelijk terechtkomt bij de hulpbehoevende. Door de Wmo-gelden te oormerken kan het geld geen andere bestemming krijgen dan waarvoor het bedoeld is. Dat meldt NPCF. 

“We trekken aan de bel voor al die mensen die juist ervaren dat ze van hun gemeente geen passende oplossing geboden krijgen. Mensen komen hulp en hulpmiddelen tekort en maatwerk ontbreekt. De gevolgen werken met een domino-effect door in het leven van mensen”, zegt NPCF-directeur Dianda Veldman. Het kan volgens haar niet zo zijn dat er tegelijkertijd miljoenen euro's in de kas van de gemeente blijft liggen.

Mijnkwaliteitvanleven.nl, een initiatief van NPCF, laat zien dat cliënten veelal ontevreden zijn in de toekenning van hulp door gemeenten. Zo krijgen veel patienten die thuiszorg of mantelzorgondersteuning nodig hebben vaak niet de passende hulp die zij nodig hebben. Volgens de NPCF staat dat haaks op de doelstelling van zelfredzaamheid en participatie. Mensen die van maatwerk ontzegd worden voelen dat in hun dagelijks leven. Hun zelfredzaamheid en sociale leven lijden eronder. Hulp of een hulpmiddel zou bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van leven. Gemeenten moeten hun prioriteit leggen bij passende oplossingen, vindt NPCF.

Het landelijke initiatief mijnkwaliteitvanleven.nl is opgezet samen met Mezzo, Per Saldo, Zorgbelang Nederland, PCOB en NOOM. Meer dan 11.000 mensen vulden twee keer per jaar een online vragenlijst in.

©Nationale Zorggids