Normal_geld_munt

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Rijk hebben een overeenkomst bereikt over de pgb-voorschotten: de voorschotten die gemeenten aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) hebben overgemaakt krijgen ze terug. Deze voorschotten waren bedoeld voor de uitbetaling van de pgb's (persoonsgebonden budgetten) in 2014. Dat meldt Zorgvisie.

Gemeenten betaalden een voorschot aan de SVB toen de betalingen in 2014 in het honderd liepen. Op deze manier kon de bank de pgb-houders toch zo snel mogelijk betalen. Voorschotten die destijds niet zijn uitgegeven - een bedrag van ongeveer 120 miljoen euro - worden teruggestort naar de gemeenten.

“De redenen dat de bestedingen op pgb lager zijn dan verwacht is dat een deel van de pgb-houders overgestapt is naar zorg in natura. Minder uitgaven aan pgb betekent niet automatisch minder kosten voor gemeenten”, laat VNG weten. Daarom vindt de vereniging het onaanvaarbaar dat het geld zijn weg niet terug zou vinden naar de gemeenten en teruggegeven zou worden aan het Rijk. Het oorspronkelijke idee van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid was om de voorschotten van de gemeenten af te romen. 

©Nationale Zorggids