Normal_rolstoel__handicap__parkeerplek

FNV en CNV willen dat de gemeenten wettelijk verplicht worden om werk te maken van beschut werk. De gemeenten krijgen geld om beschutte werkplekken te creëren, maar verzaken hierin. Met deze uitspraak sluiten de vakbonden zich aan bij het besluit van staatssecretaris Jetta Klijnsma om gemeenten wettelijk te verplichten beschut werk aan te bieden. Dat meldt FNV. 

“De gemeenten wilden decentralisatie en beleidsvrijheid om het op hun manier te doen en daar bakken ze na 1,5 jaar nog niets van. Dan verspeel je het recht op beleidsvrijheid, dus een wettelijke verplichting is echt heel hard nodig”, aldus Ruud Kuin, FNV-vicevoorzitter.

CNV-voorzitter Maurice Limmen: “Er moet meer centrale regie komen, zodat de onduidelijkheid verdwijnt en die beschutte werkplekken er nu eindelijk eens komen. Als het dan echt niet mogelijk is om tot afspraken te komen, dan maar wettelijk verplichten. Wij steunen staatssecretaris Klijnsma hierin.” Aan het eind van dit jaar moeten er 3200 beschutte werkplekken zijn gecreëerd. Dit gaan de gemeenten bij lange na niet redden. Slechts een fractie hiervan - 3,5 procent - is ook daadwerkelijk gerealiseerd.

Aanstaande woensdag 29 juni debatteert de Kamercommissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over dit onderwerp. Voorafgaand aan dit debat brengen FNV Overheid, medewerkers van sociale werkbedrijven en uitkeringsgerechtigden hun zorgen over het uitblijven van voldoende beschut werk en de afbraak van SW-bedrijven over aan staatssecretaris Klijnsma en de Tweede Kamer.

Er gaat veel kennis verloren op het gebied van sociale werkvoorziening (sw). Gemeenten ontmantelen de bestaande sw-bedrijven, terwijl zij de kennis en kunde beter kunnen inzetten bij het creëren van beschut werk. FNV en CNV vinden dat de gemeenten die taak verzaken. In plaats van de sw-bedrijven te ontmantelen, kunnen gemeenten hen beter vragen om te helpen bij het realiseren van beschutte werkplekken. Er ontstaan onwenselijke situaties, omdat gemeenten allemaal hun eigen plan trekken.

© Nationale Zorggids