Normal_notities__papieren__administratie__boekhouding__rapporten

Stichting Vilans werkt aan een overzicht van wettelijk verplichte registraties voor de gehandicaptensector. Zorgprofessionals in de langdurige zorg hebben last van administratieve lastendruk en vragen zich soms af of alle registraties ook daadwerkelijk nodig zijn. Via Kennisplein Gehandicaptensector kunnen zorgmedewerkers registraties insturen waarvan ze zich afvragen of deze wel of niet wettelijk verplicht zijn. Vilans zoekt van elke ingestuurde registratie uit hoe dit in de wet staat. Dat meldt Kennisplein Gehandicaptensector.

Inmiddels hebben zorgmedewerkers allerlei registraties opgestuurd waarvan ze niet zeker weten of deze volgens de wet verplicht zijn. Het gaat onder meer om registraties omtrent HACCP richtlijnen bij legionella en voeding bij kleinschalige woonvormen. Ook is het de vraag of machtigingen die zorgverzekeraars vragen in verband met liggend ziekenvervoer nodig zijn, omdat al uit het zorgprofiel van de cliënt al blijkt dat het om een rolstoel gebonden persoon gaat.

Samen met juristen zal Vilans uitzoeken wat wel en wat niet wettelijk verplicht is. Ondertussen wordt iedere zorgprofessional opgeroepen om onduidelijke registraties op te sturen. Dat kan via deze link. Alle input maakt dat het overzicht zo bruikbaar mogelijk wordt.

Op 20 september aanstaande organiseert Vilans de workshop ‘Minder papier, meer tijd voor zorg’. Deze workshop moet zorgprofessionals helpen om zelfstandig een overzicht van onnodige registraties op te stellen en deze waar nodig af te schaffen. 

© Nationale Zorggids