Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

De zorg voor mensen met een beperking moet worden voorbereid op de toekomst. Zij worden ouder, waardoor de zorg die zij ontvangen toeneemt en ingewikkelder wordt. Ook moet beter dan nu tegemoet gekomen worden aan de zorgvragen van specifieke groepen mensen met beperkingen. Dit meldt Rijksoverheid.

De zorg moet daar op worden toegerust. Daarom heeft staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid vrijdag zijn voorstellen voor verbetering van de gehandicaptenzorg aan de Tweede Kamer gestuurd. Voor de uitvoering van dit plan wordt 13,2 miljoen euro uitgetrokken. In 2016 is dat 1,6 miljoen euro en voor de twee jaren daarna wordt in de begrotingen ruimte gemaakt voor 5,8 miljoen euro per jaar.
 
Het plan ‘Samen werken aan betere gehandicaptenzorg’ wil dat de mensen om wie het gaat zelf keuzes kunnen maken over de zorg en ondersteuning die zij ontvangen. Professionals zullen daarom extra en beter toegerust worden op de toekomst, met meer opleiding en meer tijd voor reflectie op het vak. Ook moet de samenwerking tussen en de visie bij bestuurders bevorderd worden.
 
Van Rijn heeft de voorgenomen bezuinigingen op de Wet langdurige zorg voor 2016 (45 miljoen euro) en 2017 (500 miljoen) geschrapt.
 
Het verbeteren van de kwaliteit van de verpleeghuis- en gehandicaptenzorg is vanaf diens aantreden één van Van Rijns speerpunten binnen de hervorming van de langdurige zorg geweest. Voor de ouderenzorg lanceerde hij 'Waardigheid en Trots', een breed plan om in alle Nederlandse verpleeghuizen liefdevolle zorg door trotse medewerkers te bewerkstelligen. Daarnaast richt 'Waardig leven met zorg' zich op de zorginkoop, de bekostiging en de verantwoording die drempels opwerpen voor zorgaanbieders om de cliënten te laten leven zoals zij dat wensen. 
 
In Nederland hebben 113.000 mensen (een combinatie van) een verstandelijke, lichamelijk en / of zintuiglijke beperking. Zij hebben levenslang en levensbreed zorg en ondersteuning nodig, 24 uur per dag. De meeste mensen ontvangen zorg in natura, zo'n 20.000 mensen maken gebruik van een persoonsgebondenbudget, bijvoorbeeld om een kleinschalig wooninitiatief mogelijk te maken.
 
© Nationale Zorggids