Normal_download

Veel medicatie van verstandelijk beperkte bewoners wordt oneigenlijk voorgeschreven en gebruikt. Steeds meer instellingen proberen deze gedragsmedicatie te verminderen of helemaal af te bouwen.  Dit meldt EenVandaag.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid wil dat dit oneigenlijk medicijngebruik helemaal wordt afgebouwd. Ruim 50 instellingen in de gehandicapten- en ook de ouderenzorg (de geriatrische afdelingen) gaan proberen gedragsmedicatie geheel of gedeeltelijk af te bouwen.
 
Dit is in 2014 als proef gestart bij twee instellingen voor verstandelijk gehandicapten. Deze selecteerden zestig cliënten bij wie medicijnen werden verminderd. Uiteindelijk blijkt dat bij de helft van hen de medicijnen geheel of gedeeltelijk afgebouwd kunnen worden. Het gaat dan om medicijnen tegen psychoses, depressie en angst. 
 
Eerder promotie-onderzoek van arts Gerda de Kuijper toonde aan dat een op de drie verstandelijk gehandicapten middelen gebruikt om psychoses te behandelen. Zestig procent heeft echter geen last van psychoses, maar slikken de medicijnen om probleemgedrag zoals agressiviteit te onderdrukken. Het gaat hier in totaal om zo’n vijftienduizend mensen.
 
© Nationale Zorggids