Logo_prokkel_824x675

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft de Gouden Prokkels uitgereikt. In de categorie Prokkelen in de Samenleving ging de Gouden Prokkel naar Nuon. Van Houten&co, welzijnsorganisatie uit Houten, won de felbegeerde Gouden Prokkel in de categorie Prokkelstages. In de categorie Mensenrechten Prokkel won de P.I. Dordrecht samen met Humanitas-DMH het goud. Daarnaast kreeg de LFB, belangenvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking, een Ere Prokkel uitgereikt. Dat meldt Stichting Prokkel.

De vier winnende initiatieven zorgden volgens de jury voor inspirerende ontmoetingen tussen mensen die niet zo makkelijk met elkaar in contact komen. De jury vindt het mooi om te zien dat de Prokkelweek wordt gebruikt als startpunt voor meer duurzame verbindingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Steeds vaker nemen mensen met een beperking zelf het initiatief om activiteiten te organiseren. Ook wordt steeds vaker een groot deel van de gemeenschap betrokken bij het slagen van een Prokkel.

Winnaar van Prokkelen in de Samenleving, Nuon, organiseerde een breed scala aan activiteiten en heeft daar meer dan honderd medewerkers bij betrokken. Ook biedt Nuon werkervaringsplaatsen aan cliënten van Cordaan aan. Winnaar van de Prokkelstages, Van Houten&co, heeft stages voor een dag geregeld voor 57 cliënten van allerlei verschillende instellingen. Er hebben 39 bedrijven mee gedaan.

Winnaar van de Mensenrechtenprokkel, P.I,. Dordrecht samen met Humanitas-DMH, was de Penitentiaire Inrichting gastheer van een kleine groep mensen met een verstandelijke beperking (van Humanitas-DMH). Met elkaar is besproken hoe gevangenissen zouden moeten omgaan met gedetineerden met een (licht) verstandelijke beperking. Winnaar van de Ere Prokkel, LFB, gebruikt de Prokkelweek om zichzelf verder te ontwikkelen. Ze regelen bijvoorbeeld hun eigen stage en geven gastlessen. Zij zijn hiermee een voorbeeld en inspiratie voor anderen. Als blijk van waardering krijgen zij een Ere Prokkel.

© Nationale Zorggids