Normal_patient_man_ouderen

De proeftuinen die vanuit het nieuwe Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg zijn gestart hebben tot nu toe positieve resultaten geboekt. Vijf maanden geleden zijn 24 zorgaanbieders ermee gestart, tot nu toe lijken ze beter te luisteren naar de cliënt. Want zo kan goede zorg beter worden vormgegeven. Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) roept alle zorgaanbieders die willen meedoen, zich aan te sluiten bij het project. In september is er een informatiebijeenkomst voor iedereen die zich wil aanmelden. Dat meldt VGN.

De proeftuinen zorgen vooral voor een verschuiving van kwaliteit van dienstverlening naar een invulling van kwaliteit aangepast op de wensen van de individuele cliënt. Een belangrijke verschuiving want er is steeds meer dialoog tussen de zorgaanbieder en zijn cliënten. Er is veel aandacht voor de keuzevrijheid van het individu, de medewerker-cliëntrelatie en teams hebben meer tijd voor zelfreflectie.

Op dit moment wordt vooral teruggekeken naar de fase voor zelfreflectie of teamreflectie. VGN deed een korte rondgang waaruit bleek dat het Kwaliteitskader medewerkers stimuleert om terug te gaan naar de basis: samen invulling geven aan de kwaliteit.

“Wij hebben een handreiking ontwikkeld die aansluit bij de passie van onze begeleiders. Die handreiking moedigt aan stil te staan bij wat we doen en hoe we het doen. De verplichte afvinklijstjes behoren hier inderdaad  tot het verleden”, zegt Gerniva SVG-Groep. 

Zorgaanbieders die zich willen aansluiten bij de proef van het nieuwe Kwaliteitskader kunnen zich via een aanmeldformulier aanmelden voor informatiebijeenkomst. Deze is op donderdag 22 september bij VGN in Utrecht. 

Door: Redactie Nationale Zorggids