Normal_rotterdam_kunsthal_achterzijde

Stichting Welzijn Doven Rotterdam (SWeDoRo) en Gehandicaptenorganisatie Rotterdam (VGR) willen Rotterdamse musea beter toegankelijk maken voor slechthorende of dove mensen. Het project ‘Doofvriendelijke musea’ gaat in ten minste vijf musea uitzoeken hoe doofvriendelijk deze zijn. Dat meldt Doof.nl.

Horende bezoekers kunnen in musea gebruikmaken van de nieuwste technologieën. Zij hebben de mogelijkheid om door een museum te lopen en via bijvoorbeeld een audiotour te luisteren naar de informatie over de museumstukken. Maar mensen met een auditieve beperking kunnen dit niet verstaan. Ook is er vaak geen ondertiteling, behalve Engelse ondertiteling voor de toeristen.

Daarom gaat een groep dove en slechthorende mensen onderzoek doen in de Rotterdamse musea. Hierbij wordt gelet op duidelijkheid van de beschikbare informatie, en of er ook rekening wordt gehouden met doven en slechthorenden. Vervolgens wordt hier een rapport van opgesteld, inclusief advies aan het museum. VGR en SWeDoRo gaan in gesprek met het betreffende museum en dragen daarbij enkele adviezen voor verbetering aan. Uiteindelijk bekijken de samenwerkende organisaties of de musea inderdaad de voorgestelde veranderingen hebben doorgevoerd.

SWeDoRo en VGR hopen begin januari te kunnen starten met het onderzoek, zodra de financiering rond is.

Door: Redactie Nationale Zorggids