Normal_pillen_medicatie_medicijnen

Het programma ‘Beter met minder: bewust gebruik psychofarmaca’ moet onjuist gebruik van psychofarmaca terugdringen in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg. Maar tot nu toe blijft het aantal aanmeldingen in de gehandicaptensector uit. Vilans vermoedt dat dit onder andere ligt aan de rol van de media. Dat meldt Kennisplein Gehandicaptensector.

In de media lijkt meer aandacht te worden besteed aan de problemen met psychofarmaca in de ouderenzorg dan in de gehandicaptenzorg. Bovendien lijken begeleiders in laatstgenoemde sector ook meer terughoudend. “Ik snap dat wel. Een begeleider denkt al snel dat het probleemgedrag terugkeert als de medicatie wordt afgebouwd en dat hij er dan helemaal alleen voor staat”, zegt projectleider Anne-Mieke den Ouden. Ze beseft goed dat psychofarmaca niet zomaar is af te bouwen. Artsen, gedragsdeskundigen en begeleiders moeten dit samen aanpakken en monitoren. Daarbij is iedere cliënt anders, dus is aanpak op maat nodig.

Ondanks dat psychofarmaca in de ouderen- en gehandicaptenzorg vaak niet de eerste keuze is, wordt het te vaak en te gemakkelijk voorgeschreven. Ook staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid wil dat oneigenlijk gebruik van psychofarmaca wordt teruggebracht naar nul. Ook wil hij dat het gebruik van kalmerende middelen beter geregistreerd wordt in het cliëntdossier. Psychofarmaca lost namelijk onderliggende oorzaken niet op, ze hebben grote invloed op de persoonlijke levenssfeer van een cliënt en de werkzaamheid ervan is vaak beperkt. Ook komen er veel bijwerkingen bij kijken, zoals slecht lopen, moeite hebben met slikken en een verhoogd risico op beroerte, longontsteking of overlijden.

Zorginstellingen die mee willen doen met het programma kunnen zich aanmelden op de website van Vilans.

Door: Redactie Nationale Zorggids