Normal_geld34

Gemeenten in de regio Holland Rijnland hebben dit jaar vijf miljoen euro begroot voor het persoonsgebonden budget voor de jeugd. Echter gaan ze daar nu al enkele miljoenen euro’s overheen. Voor de start van de zomer was duidelijk dat de gemeenten samen 2,3 miljoen euro te veel hebben uitgegeven. De budgetoverschrijding aan het eind van dit jaar zal naar verwachting nog enkele miljoenen euro’s meer zijn. Dat meldt het Leidsch Dagblad.

De gemeente Kaag en Braassem bijvoorbeeld heeft bijna 600.000 euro te veel uitgegeven aan de verstrekking van pgb’s. Begin dit jaar stelde de gemeente 155.000 euro beschikbaar, vijf maanden later had het al 735.000 euro toegekend aan jonge pgb-houders. Andere gemeenten als Leiden, Noordwijkerhout en Zoeterwoude zitten nog onder hun budget.

Budgetoverschrijdingen zijn een gezamenlijke verantwoordelijkheid, dat is van tevoren afgesproken om het risico te spreiden. Gemeenten komen zo minder snel in de financiële problemen. Dit betekent dat de gemeente Kaag en Braassem niet zelf de 600.000 euro hoeft terug te betalen. Een totaal tekort in de uitgaven wordt verdeeld over alle deelnemende gemeenten in de regio. 

Door:Redactie Nationale Zorggids