Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

Sinds de Wet langdurige zorg (Wlz) is ingevoerd, zijn de eerste tekenen van krimp zichtbaar in de gehandicaptenzorg. Het aantal intramurale cliënten is gedaald en het wettelijk toegekende budget neemt af. Ondanks de krimp doet de gehandicaptenzorg het op financieel niveau relatief goed. Dat meldt Intrakoop.

In 2015 zijn de bedrijfsopbrengsten in de gehandicaptenzorg met 104 miljoen euro afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Maar het nettoresultaat blijft positief, omdat de sector de personeelskosten verlaagde en investeringen heeft beperkt. Dit blijkt uit een analyse van de jaarverslagen van 163 organisaties door Intrakoop en Verstegen accountants. Deze 163 organisaties vormen samen meer 92 procent van de organisaties in de gehandicaptenzorg.

De  verschuiving van minder intramurale cliënten en meer extramurale cliënten heeft gevolgen voor het budget van de organisaties. Het is volgens Frank Kaptein, directeur van Intrakoop, belangrijk om de ontwikkelingen in de gehandicaptenzorg op de voet te blijven volgen. “Ook de gehandicaptenzorg krijgt nu te maken met krimp. Omdat ze goed hebben geanticipeerd op de lagere opbrengsten en de kosten navenant hebben laten dalen, is hun financiële positie niet verslechter”, aldus Kaptein. Maar omdat de extramuralisering naar verwacht hard zal doorzetten, blijft dit een belangrijk punt voor de toekomst. 

Door: Redactie Nationale Zorggids