Normal_autisme_hersenen

Een autistische jongen uit Breda kreeg door bezuinigingen niet meer de hulp die hij nodig had. Vorig jaar is de jeugdzorg overgeheveld van het rijk naar de gemeenten. Vanaf dat moment bepaalden zorgkantoren of iemand nog in aanmerking zou komen voor jeugdzorg. De gemeente Breda oordeelde dat de jongen, Martijn Zager, door het leven kon met minder hulp en werd gekort op zijn persoonsgebonden budget (pgb). Nadat zijn moeder bij diverse instanties haar beklag deed, heeft de gemeente alsnog toegezegd het pgb met terugwerkende kracht uit te keren. Dat meldt BN DeStem. 

Doordat Zager werd gekort op zijn pgb, kon hij niet meer naar school. Eerder kreeg hij professionele hulp op een middelbare school, maar doordat de hulp verdween kon hij het niet meer aan. Zagers’ moeder schakelde de Kinderombudsman in, ging langs bij huisartsen, tekende bezwaar aan bij de gemeente en deed in BN DeStem haar beklag. Uiteindelijk kreeg ze een uitnodiging van het Centrum voor Jeugd en Gezin om te praten over de situatie. Deze zegde toe om het pgb alsnog uit te keren zoals dat elf maanden geleden is aangevraagd, met terugwerkende kracht.

Met behulp van een onderwijsconsulent is Zager bezig zijn havo-diploma te behalen. “Er is mij gewezen op de mogelijkheid dat via thuisonderwijs te doen. Dat kan een oplossing zijn. Ik ben er in ieder geval ontzettend blij mee, ook al is het diep triest dat deze ellende elf maanden heeft moeten duren”, aldus Zagers moeder.

Door: Redactie Nationale Zorggids