Normal_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Zorgboerderij ‘t Verlaat in Woerdense Verlaat voor drie maanden onder verscherpt toezicht gesteld. Volgens de IGZ voldoet de zorg niet aan de normen en leidt dit tot risico’s voor cliënten. Dat meldt IGZ.

Zorgboerderij ‘t Verlaat in Woerdense Verlaat is een kleinschalige zorgaanbieder. ’t Verlaat levert persoonlijke verzorging, begeleiding en verblijf aan vijf cliënten met verstandelijke problematiek. De cliënten hebben hoge indicaties. Dit betekent dat de cliënten onder andere permanent veiligheid, structuur, bescherming, hulp, toezicht en/of sturing en ondersteuning nodig hebben.

Op 4 juli 2016 bracht de IGZ een inspectiebezoek aan Zorgboerderij ‘t Verlaat. Tijdens het inspectiebezoek bleek dat Zorgboerderij ‘t Verlaat voldeed aan maar 1 van de 29 getoetste normen. Onder andere is de deskundigheid van de medewerkers in relatie tot de cliënten beperkt. Verder zijn de zorgleefplannen niet up-to-date en compleet. Verder is de medicatieveiligheid onvoldoende en zijn er geen regels opgesteld hoe om te gaan met vrijheidsbeperkende maatregelen. Daarnaast maakt de IGZ zich zorgen, omdat de verstrekking van de persoonsgebonden budget van vier cliënten per 1 juni tijdelijk is stopgezet door het zorgkantoor. Dit alles levert risico’s op geen goede zorg.

De IGZ verwacht dat Zorgboerderij ’t Verlaat zich inspant om alle problemen snel op te lossen. Met aangekondigde en onverwachte bezoeken blijft de inspectie de ontwikkelingen bij Zorgboerderij ’t Verlaat nauwlettend volgen.

Door: Redactie Nationale Zorggids