Normal_tijgermug

Het zikavirus kan ook een effect hebben op de hersencellen van een volwassene. Dit ontdekten Amerikaanse onderzoekers na onderzoek op muizen. Tot nu toe werd gedacht dat een volwassene met het zikavirus hier geen blijvende gevolgen van ondervindt, maar het virus is niet zo onschadelijk als het lijkt. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Volgens de onderzoekers van The Rockefeller University en La Jolla Instituut voor Allergie en Immunologie lichtten de besmette gedeelten van de hersenen tijdens het onderzoek op als een kerstboom. “Het is echter een complexe aandoening en vooral catastrofaal voor de vroege ontwikkeling van het brein. Het effect op volwassen hersenen kan subtieler zijn, en nu weten we iets betere waar we naar moeten zoeken”, zegt onderzoekster Sujan Shresta. Er is meer onderzoek nodig om vast te stellen of de effecten blijvend zijn en of heet virus gedragsveranderingen teweeg brengt. 

Tot nu toe werd gedacht dat het zikavirus alleen gevaarlijk was voor de zwangere vrouw en haar ongeboren kind. Als een vrouw tijdens de zwangerschap besmet raakt kan het ongeboren kind een hersenafwijking krijgen. De meeste mensen herstellen na besmetting relatief snel, zonder zichtbare blijvende gevolgen. In Nederland liepen zo'n 75 mensen het virus op. Gisteren werd bekend dat de tijgermug, de mug die het virus kan overbrengen op de mens, is gevonden in Veenendaal. 

Door: Redactie Nationale Zorggids