Logo_vng-logo

Als het aan het kabinet ligt wordt de Participatiewet aangepast. Gemeenten zouden verplicht moeten worden om beschut werk in te voeren. Hiermee wordt ook de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) aangepast. De aanpassingen druisen in tegen de uitgangspunten van de Participatiewet, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De Participatiewet zou mensen met een arbeidsbeperking naar regulier werk moeten begeleiden, niet naar beschut werk. Dat meldt VNG.

Werkzoekenden en werkgevers hebben sinds de invoering van de Participatiewet te maken met slechts één regeling. Indien de voorgestelde wijzigingen doorgang vinden, leidt dat tot subregelingen die het proces moeilijker maken. Want iedere regeling heeft zijn eigen voorwaarden en condities, bovendien creëert het concurrentie tussen de verschillende doelgroepen. “En feitelijk wordt ook de Wsw, versie 2.0, weer ingevoerd”, aldus de VNG.

Gemeenten pleiten voor een praktijkroute, om zo meer mensen aan het werk te helpen. Daar is volgens de VNG meer behoefte aan dan een nieuwe Wsw. Door de huidige hindernissen worden kandidaten langzamer gekoppeld aan een gemeente dan vooraf was ingeschat. De praktijkroute houdt in dat als de loonwaarde van een werknemer lager is dan het minimumloon, dat deze persoon als werknemer met arbeidsbeperking wordt aangemerkt. Deze moet in het doelgroepenregister worden opgenomen. “Deze zogenoemde praktijkroute stelt werkgevers in staat om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen, omdat hij de garantie heeft dat ze worden opgenomen in het doelgroepenregister”, zegt VNG. Dit systeem gaat uit van de mogelijkheden van de werknemer.