Logo_gemeente_emmen

Vanaf 1 januari 2017 mag de gemeente Emmen de nieuwe plannen voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) doorvoeren. Kleine zorgaanbieders wilden dit niet en stapten naar de rechter, maar zij zijn in het ongelijk gesteld. Volgend jaar komen er zes onafhankelijke toegangsteams in zes gebieden van Emmen. Iedereen kan hier terecht voor hulpvragen voor Wmo, schoonmaakondersteuning, begeleiding en beschermd wonen. Dat melden RTV Drenthe en de Zuidoosthoeker.

Per gebied wordt één grotere zorgaanbieder aangesteld als hoofdaannemer. Deze bepaalt samen met andere (kleinere) zorgaanbieders hoe de zorg geleverd wordt. Laatstgenoemden zijn afhankelijk van een contract met de hoofdaannemer en vrezen daardoor dat ze geen kans maken bij de aanbesteding. 

De toegangsteams helpen inwoners van de gemeente bij het vinden van gepaste ondersteuning en leveren hulp op maat. Ook doen zij de keukentafelgesprekken. Medio volgend jaar volgen de Wmo-hulpmiddelen, jeugdhulp en schulddienstverlening.

Wethoud Jan Bos denkt dat de zorg hierdoor gemakkelijker wordt in de gemeente Emmen. “Mensen ervaren het hulpaanbod nu nog vaak als ‘ingewikkeld en versnipperd’. Daarom gaan we het anders organiseren: minder loketten en minder regels.” 

Door: Redactie Nationale Zorggids