Normal_geld__handboeien__fraude

Vijf zorgaanbieders in de gemeente Den Haag hebben waarschijnlijk fraude gepleegd met het persoonsgebonden budget (pgb). De gemeente is een proef begonnen naar het opsporen van pgb-fraude, waardoor het misbruik bij de vijf zorgaanbieders aan het licht kwam. De zorgaanbieders verstrekten meer dan 1 miljoen euro aan pgb aan 66 klanten. De gemeente riep al deze klanten op voor een gesprek, waarvan zestien niet kwamen opdagen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Het grootste deel van de klanten had geen pgb-administratie beschikbaar en was niet op de hoogte van de regels rondom het persoonsgebonden budget, blijkt uit een evaluatie van de gemeenteraad. Echter heeft meer dan de helft van de klanten die kwamen opdagen (meer dan 25) zijn persoonlijke DigiD afgegeven, zodat de zorgaanbieder kon declareren. Het merendeel heeft wel de zorg ontvangen die ze nodig hadden. Op dit moment is het onderzoek naar de frauderende zorgaanbieders in volle gang.

Den Haag wil de gemeentelijke fraudeopsporing verbeteren, maar omdat er geen zogenoemde handhavingsparagraaf is van de overheid, is dat lastig te bereiken. PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster wil dat fraudeurs steviger worden aangepakt en daarom vindt hij dat de zaak tot de bodem moet worden uitgezocht. “We willen weten hoe dit zit. Het is publiek geld, daar mag absoluut niet mee gesjoemeld worden”, aldus Balster. 

Door: Redactie Nationale Zorggids