Afbeelding van CRDL

Twee Nederlandse ontwerpers hebben een instrument ontworpen voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie - zoals mensen die lijden aan dementie. De CRDL (Cradle) is een interactief zorginstrument dat aanraking tussen mensen vertaalt in geluid. Het instrument brengt 25 verschillende geluiden ten gehore die worden geproduceerd op basis van vijf manieren van aanraken. In Nederland lijden 270.000 mensen aan dementie, in 2040 zal dat aantal explosief gestegen zijn naar een half miljoen.1  Dat meldt CRDL.

Mensen die vanwege dementie niet goed meer kunnen communiceren raken het contact met hun naasten en de buitenwereld kwijt. Ze raken in isolement en in sommige gevallen leidt dit tot depressie. Ontwerpers Dennis Schuivens en Jack Chen werden geraakt door de aangrijpende gevolgen van dementie en het verlies van contact. Zij kwamen tot de ontdekking dat mensen met dementie gevoelig zijn voor zintuiglijke prikkels. Bewegingen, aanrakingen en geluiden die veranderen. Met deze ervaringen en de overtuiging dat ieder mens in elke levensfase primair behoefte heeft aan persoonlijke aandacht en contact, zijn ze aan de slag gegaan.

“Met de CRDL bieden we mensen een instrument om weer echt contact te maken. Dit is niet alleen fijn voor de verzorgers, maar juist ook voor de familieleden die hierdoor weer vaker langs willen komen bij hun geliefde”,  aldus Dennis Schuivens en Jack Chen. De CRDL maakt ook nieuw contact mogelijk voor mensen met autisme of een verstandelijke beperking - en hun omgeving.

Voor mensen met dementie wordt het contact met hun gezin en andere dierbaren steeds belangrijker. Ze halen daar een gevoel van trots en eigenwaarde uit. Contact, communicatie, nuttig voelen en gelijkwaardigheid zijn de belangrijke eigenschappen in het leven van iemand met dementie. Zo blijven ze zich meer mens dan patiënt voelen. De CRDL is in nauwe samenwerking met het zorgveld ontwikkeld en krijgt hoge waarderingen van zowel familieleden, verzorgers als specialisten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids