Normal_doof_gebarentaal_speciaal_onderwijs

Aanstaande zaterdag – op Wereld Doven Dag – gaat ook het Tropenmuseum rondleidingen verzorgen in gebarentaal. In het kader van het project ‘Musea in Gebaren’ doet het Amsterdamse museum dit, samen met acht andere musea in de stad die hier sinds 1 september mee zijn gestart. Dat meldt Doof.nl.

Ook het Eindhovense Van Abbemuseum start binnenkort met rondleidingen voor mensen met een auditieve beperking. In Eindhoven wordt de eerste rondleiding in gebarentaal gegeven op 2 oktober. Daarna vinden deze rondleidingen elke eerste zondag van de maand plaats.

Het project ‘Musea in Gebaren’ is een initiatief van Foam en Wat telt!. De organisaties willen kunst en cultuur toegankelijker maken voor dove en slechthorende mensen. Dertien doven en slechthorenden zijn hiervoor opgeleid tot museumgids. Zij geven rondleidingen en workshops in gebarentaal in negen Amsterdamse musea: Foam, het Rijksmuseum, het EYE Filmmuseum, het Tropenmuseum, het Van Goghmuseum, de Nieuwe Kerk, het Stedelijk Museum, de Hermitage Amsterdam en het Joods Cultureel Kwartier.

Wereld Doven Dag is in Nederland altijd op de vierde zaterdag van september. Deze dag heeft als doel om meer bekendheid te geven aan doofheid en gebarentaal. Ook staan de rechten en belangen van doven centraal, wordt er voorlichting gegeven aan doven en is er gelegenheid tot sociaal netwerken voor de dovengemeenschap. 

Door: Redactie Nationale Zorggids