Normal_jetta-klijnsma

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken verplicht gemeenten om vanaf 1 januari 2017 beschutte werkplekken aan te bieden. Nog altijd bieden gemeenten niet genoeg werkplaatsen aan voor mensen met een arbeidsbeperking en daar moet volgens Klijnsma verandering in komen. Echter zijn gemeenten het niet eens met de budgettaire consequenties en het beleid rondom deze werkplekken. Dat meldt NOS. 

Een aantal gemeenten verzet zich tegen de plannen van Klijnsma. Zij zijn van mening dat zij binnen de gemeente betere opties hebben voor mensen met een arbeidsbeperking. "Gemeenten hebben een heel goede kijk op hoe je het lokaal kan regelen. Ik vind het raar dat het Rijk nu beschut werk wil verplichten. Laat het aan de gemeenten over”, aldus wethouder Nadine Stemerdink van Leidschendam-Voorburg, één van de gemeenten die het zelf willen invullen.

Dagbesteding of vrijwilligerswerk zijn volgens de gemeenten prima opties voor mensen met een arbeidsbeperking. Daarnaast wordt de doelgroep ook groter, zodat mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt ook in de plannen betrokken worden. Volgens wethouder Erik de Ridder van Tilburg is dit systeem eerlijker, omdat je meer mensen ondersteunt.

Klijnsma hamert al langer op het gebrek aan beschut werk bij de Nederlandse gemeenten. In de Participatiewet die in 2015 in werking trad, is vastgesteld dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het creëren van beschutte werkplaatsen. Nu blijkt dat zij daar geen gehoor aan geven, wil de staatssecretaris het verplicht stellen. Gemeenten ontvangen structureel 34.000 euro per nieuwe beschutte werkplek. Dat is volgens Klijnsma voldoende om dit type werkplek aan te bieden.

De ministerraad stemde eerder al in met het wetsvoorstel om gemeenten te verplichten om beschut werk aan te bieden. De Raad van State buigt zich nu over de kwestie.

Door: Redactie Nationale Zorggids