Foto: Vereniging Bartiméus Sonneheerdt

De entree heeft geen obstakels of drempels, geleide- en hulphonden zijn er welkom en er is een invalidentoilet. Vorige week, in de Week van de Toegankelijkheid, hebben de eerste tien restaurants het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid ontvangen. Hiermee laten ze zien dat hun locatie goed te bezoeken is door mensen met een beperking. Dat meldt Vereniging Bartiméus Sonneheerdt. 

De keurmerken zijn uitgereikt door Ongehinderd en Vereniging Bartiméus Sonneheerdt, die hiermee het startsein geven voor hun nieuwe samenwerking. Zij gaan zich inzetten voor goed toegankelijke locaties voor mensen met specifiek een visuele beperking. De tien restaurants krijgen daarom binnenkort hun menukaart in braille en grootletterdruk aangeboden.

Gebruikers van de app Ongehinderd konden eerst zelf hun favoriete restaurant(s) beoordelen. Uit alle inzendingen is een selectie gemaakt van best beoordeelde restaurants, en deze zijn op 25 aspecten gekeurd voor het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid. De tien die als beste uit de bus zijn gekomen, voldoen aan eisen zoals een entree die vrij is van obstakels en drempels, de aanwezigheid van een invalidentoilet, het toestaan van geleide- en hulphonden of bestickering van glazen wanden en deuren zodat ze duidelijk zichtbaar zijn voor bezoekers die slechtziend zijn. In de Ongehinderd app zijn alle toegankelijke locaties te vinden, te beoordelen en aan te bevelen.

Sinds afgelopen vrijdag werkt Ongehinderd samen met Vereniging Bartiméus Sonneheerdt. "Wij maken ons specifiek sterk voor een goede toegankelijkheid voor mensen die blind of slechtziend zijn," vertelt directeur Carla Aalderink. "Daarom hebben we besloten om onze krachten te bundelen, waarbij we allereerst de horeca beter toegankelijk willen maken. De website en de app van Ongehinderd zijn zo aangepast dat ze ook goed te gebruiken zijn door mensen met een visuele beperking. Ook krijgt de app een functie waarmee je de menukaart kunt laten voorlezen." 

De tien toegankelijke restaurants zijn restaurant Nederheide in Milheeze, restaurant Fellini in Enschede, Meneer Frits in Eindhoven, Jamie’s Italian in Rotterdam, Villa Westend in Velserbroek, Wasvenboerderij in Eindhoven, Smakelijck in Putten, 22 High in Amersfoort, wereldrestaurant Puur in Emmen en Strandpaviljoen Waterreus in Scheveningen.

Door: Redactie Nationale Zorggids