Normal_robot

Bartiméus is een onderzoek gestart naar de inzet van robots voor kinderen met een visuele beperking. Deze robot moet de kinderen helpen sociale vaardigheden aan te leren. De vereniging voor blinden en slechtzienden heeft deze week een robot in huis gehaald om te bekijken hoe gebruiksvriendelijk deze is voor professionals die er in de toekomst wellicht mee moeten werken. Dat meldt Bartiméus.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat robots een goede ondersteuning zijn voor kinderen om sociale vaardigheden te leren. Een robot kan ook het herkennen en erkennen van emoties stimuleren, zo weet psychotherapeut Francien Dekker van Bartiméus. “Onderzoek naar het gebruik van robots bij kinderen met een visuele beperking of mensen met een visuele en verstandelijke beperking is echter nog zelden gedaan”, zegt Dekker. Ze is dan ook zeer benieuwd of en hoe een robot bij deze doelgroep gaat bijdragen aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden en sociale relaties.

Afgelopen maandag heeft Bartiméus een robot genaamd Bart in huis gehaald. De robot wordt de komende tijd gebruikt door professionals. Zij moeten beoordelen hoe gebruikersvriendelijk hij is. Drie onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven leiden de studie en zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van de robot. Gedurende de studie kijken zij hoe professionals de robot kunnen gebruiken tijdens een behandeling, training of tijdens voorlichting. Bovendien moet de robot aansluiting kunnen vinden bij de cliënt.

Het onderzoek met de robot is onderdeel van Sociale relaties en ICT. Een initiatief gericht op het gebruik van de nieuwste technologieën om het sociale leven van mensen met een verstandelijke beperking te bevorderen. Het project is onderdeel van het nieuwste programma van ZonMw ‘Gewoon Bijzonder’. 

Door: Redactie Nationale Zorggids