Normal_blindenstok_blind_slechtziend

Morgen is het de Internationale Dag van de Witte Stok. Op 15 oktober wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het belang van een zelfstandig leven voor mensen met een visuele beperking. De witte stok staat symbool voor blindheid en slechtziendheid. Het thema dit jaar is ‘Aan tafel’. Net als in de Week van de Toegankelijkheid wordt dit jaar aandacht besteed aan horeca. Dat meldt de Oogvereniging. 

Restaurants en cafés in heel Nederland krijgen morgen een bijzondere menukaart uitgedeeld. Hierop staan echter geen gerechten, maar tips om de gastvrijheid voor blinde of slechtziende mensen te verbeteren. Horecagelegenheden in onder andere Groningen, Leiden, Utrecht en Zwolle ontvangen de bijzondere menukaart van leden van de Oogvereniging.

Op diverse plekken in Nederland worden tevens activiteiten georganiseerd. In het Groningse dorp Uithuizen wordt op een aantal lastige plekken in het centrum overgestoken. In de stad Groningen komt er een looplijn en een stand. Hier kunnen voorbijgangers met een masker of donkere bril op over een lijn lopen. Wethouder Renske Helmer van de gemeente Nijmegen loopt morgen als slechtziende door de stad. Ze zal een virtual realitybril op hebben en ervaren hoe het is om met een visuele beperking te leven. Het Nijmeegse muZIEum biedt bezoekers de mogelijkheid om zelf te ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids