Normal_edith_schippers__3_

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft met haar Japanse collega Hirokazu Matsuno (onderwijs, sportwetenschap en technologie) een akkoord gesloten om op sportgebied nauw met elkaar te gaan samenwerken. De afspraken tussen beide landen zijn in het bijzonder gericht op de Olympische en Paralympische Spelen die in 2020 in Tokyo worden gehouden. Schippers leidde afgelopen week in Japan een economische missie van ruim 30 Nederlandse bedrijven en instellingen uit de sectoren Sport en Life Sciences & Health. Dat meldt Rijksoverheid.

De samenwerking tussen Japan en Nederland betreft topsport, breedtesport, gehandicaptensport, sportmanagement, sportinnovatie/-onderzoek en integriteits-/antidopingbeleid. Het akkoord tussen Schippers en Matsuno effent de weg voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen om met Japanse partners gezamenlijke activiteiten te ontplooien en contracten te sluiten.

Japan wil van Tokyo2020 de duurzaamste en innovatiefste Spelen ooit maken. Deze doelstelling biedt kansen voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen: ons land is een mondiale koploper in zogeheten 'urban solutions', sportinnovaties en sportonderzoek. Zo kunnen Nederlandse bedrijven producten en diensten leveren op het gebied van bouwen en inrichten van duurzame en multifunctionele sportlocaties en stadions, efficiënt energiegebruik, veiligheidsvraagstukken en slimme logistiek van grote groepen mensen (sporters en toeschouwers). Een voorbeeld van duurzame innovatie is 'drijvend bouwen', dat tijdelijke (sport)voorzieningen oplevert die weer gemakkelijk naar andere locaties verplaatst kunnen worden.

Het akkoord tussen Schippers en Matsuno stelt verder Nederlandse wetenschappelijke instellingen in de gelegenheid om met Japanse instituten kennis en expertise uit te wisselen en gezamenlijk onderzoek uit te zetten. Nederlandse instellingen zijn onder andere gespecialiseerd in innovaties met betrekking tot sportapparatuur, -voeding, -kleding en allerlei faciliteiten voor gehandicaptensport. In november komt er een Japanse delegatie naar Nederland gericht op paralympische expertise en samenwerking.

Door: Redactie Nationale Zorggids